Manifestacija "DANI MRKOJEVIĆA"

Dobra Voda

Manifestacija " DANI MRKOJEVIĆA" se održava svake godine, zadnje sedmice u julu. Kroz prethodne tri manifestacije odžane 2004, 2005 i 2006 ona je stekla reputaciju jedne od programski najsadržajnijih i najposjećenijih manifetsacija u Crnoj Gori. Prevashodni cilj manifestacije je da kroz razne vidove aktivnosti približimo kulturu, tradiciju i savremene potencijale našeg kraja široj javnosti. Manifestacija je kolažnog tipa i obuhvata kulturne, zabavne i sportske sadržaje.

Kvalitet kulturnih sadržaja (izložbe, promocije knjiga, naučni skupovi...) je na takvom nivou da bi se njime mogle podičiti i mnogo veće sredine sa dužom tradicijom organizovanja ovakvih dešavanja. Zabavni Dobra Vodaprogram obuhvata različite sadržaje čij je cilj da kroz igru, pjesmu, glumu zabavi brojne posjetioce i promoviše našu tradiciju i savremeni kulturni trenutak. U kulturnom i zabavnom dijelu programa naši gosti su kulturni stvaraoci sa šireg prostora čime nastojimo da savremene kulturne trendove predstavimo i u našem kraju. Bogati sportski program je prilika da se kroz razne vidove tradicionalnih i savremenih sportova mladi bolje upoznaju i druže dok su rezultati u drugom planu.

Datum održavanja manifestacije je postao referentni datum po kojem naši iseljenici širom svijeta planiraju svoj odmor i dolazak u zavičaj. Zato je svake godine dio programa posvećen dijaspori, a susreti iseljenika postali su već tradicija. Značajan broj posjetilaca čine i turisti koji se na ovaj način neposredno upoznaju sa kulturo, tradicijom i gostoprimstvom mjesta u kojem borave.

Dobra VodaKoliki je značaj manifestacije dovoljno govore podaci da u njenoj pripremi učestvuje preko sto volontera, da je u sportskom i zabavnom dijelu programa broj učesnika veći od 500, dok se broj posjetilaca mjeri hiljadama. Tokom tri dana o manifestaciji izvještavaju gotovo svi crnogorski mediji čime ona na najbolji mogući način promoviše naš kraj.

Organizovanje "Dana Mrkojevića" iziskuje zavidne operativno-tehničke potencijale i materjalna sredstva. Uz članove NVO "Mrkojevići" u pripremi manifestaciji učestvuju mještani i naši prijatelji širom Crne Gore. Značajnu finansijsku i operatiivnu pomoć pruža nam Vlada Crne Gore, Opština Bar, državne i lokalne javne ustanove, domaće i strane nevladine organizacije. Veoma je značajna pomoć maših iseljenika iz svih krajeva svijeta, a posebno iseljeničkih društava "Rumija" iz Čikaga i "Primorje" iz Njujorka.