PROJEKTI


2021 godina – Ženska preduzetnička akcija

NVO “Mrkojevići” је započela sprovođenje projekta „Ženska preduzetnička akcija“ koji je podržan od strane Opštine Bar.  Prepoznavši potrebu da kroz svoje djelatnosti damo doprinos jačanju rodne ravnopravnosti i podizanju svijesti o ženskom preduzetništvu u lokalnoj zajednici, projektom smo planirali nekoliko edukativnih treninga za naše sugrađanke. Poseban akcenat će biti stavljen na razvoju ruralnog turizma za koji je prepoznat prostor i kapacitet za razvijanje na teritoriji Mrkojevića.

2020 godina – Partneri na projektu « Mrkovska kuća»

Nosilac projekta “Mrkovska kuća” je bio Mirsad Rašketić.

Projekat je realizovan uz podršku Fonda za zastitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore i pod pokroviteljstvom Savjeta Muslimanskog naroda Crne Gore, a u partnerstvu sa NVO “Mrkojevići” . Projekat je nastavak istraživanja autohtone arhitekture mrkojevićkog kraja. U drugoj fazi projekta nastavljeno je foto dokumentovanje i aero  snimanje  novih lokacija: stare kuće Useinovića i kula Topalovića u Kunjama , Seferovići u Veljem selu i kuća Vučkovića u Dobroj Vodi . Po izvršenom snimanju iz oba ciklusa napravljena je sinteza iz dobijenog materijala i formirane su smjernice za izradu idejnog projekta kuće .

2015 – 2018 godijne – Izrada projekta rekonstrukcije sportskih igrališta OŠ “Mrkojevići”

Zahvaljujući sredstvima dobijenim od Ministarstva finansija, kroz Konkurs za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću, NVO Mrkojevići je finansirala izradu Glavnog projekta rekonstrukcije i sanacije i Idejnog projekta natkrivanja rekonstruisanog školskog igrališta Osnovne škole “Mrkojevići” u
Pečuricama.
Obrađivač projektne dokumentacije je firma “Tekton group” d.o.o iz Podgorice. Projektom je u ime NVO Mrkojevići rukovodio mr Alen Pelinković. Po okončanju izrade projektne dokumentacije, ona je uručena direktoru OŠ “Mrkojevići” Osmanu Grgureviću, koji se zahvalio na donaciji, naglašavajući da je NVO Mrkojevići inicirala i pomogla realizaciju niza infrastrukturnih projekata koji su imali za cilj poboljšanje uslova rada u školi.

Projektna dokumentacija je javno dostupna i možete je preuzeti u nastavku:

Manifestacija « DANI MRKOJEVIĆA»

NAJVEĆI PROJEKAT NVO “MRKOJEVIĆI”

Manifestacija koja se organizovala od osnivanja naše NVO. Manifestacija se održavala zadnje sedmice jula i postala je prepoznatljivi kulturni događaj Mrkojevića, Opštine Bar i o njoj se čulo širom Crne Gore.Datum održavanja manifestacije je postao referentni datum po kojem naši iseljenici širom svijeta planiraju svoj odmor i dolazak u zavičaj.Manifestaciju tokom trodnevnog trajanja posjeti više hiljada posjetilaca. Posljednjih godina se manifestacija nije organizovala zbog nedostatka finansijskih sredstava.


Projekat «Multimedijalna prezentacija Mrkojevića»

Projekat koji je počeo krajem 2006, i čija je promocija bila tokom manifestacije «Dani Mrkojevića 2007» . Multimedijalna prezentacija Mrkojevića na savremeni način prikazuje prirodne i ekonomske potencijale, ali i sačuva od zaborava bogato istorijsko i kulturno nasljeđe ovog područija. Multimedijalnom prezentacijom se otvaraju novi vidici i predstavljaju Mrkojevići široj javnosti a pogotovo svojoj mnogobrojnoj dijaspri kao kraj kojem se uvijek rado vraća i koji ima svoju budućnost. O rezultatima i efektima koji su proistekli iz našeg rada u prethodnom periodu dovoljno govore naši projekti. Kao što se može vidjeti najveću pažnju posvećujemo obrazovanju, kulturi i razvoju svijesti o našim tradicionalnim vrijednostima. Otvaranjem vrtića,nove škole,sportskog društva i organizovanjem brojnih kurseva, seminara i radionica želimo pokazati mladim ljudima da je naš kraj moguće mijenjati na bolje a da od njih samih prevashodno zavisi kvalitet tih promjena.

Projekat «Nova škola u Gorani»

Na inicijativu i u organizaciji naše NVO, u saradnji sa našim iseljenicima, SO Bar, Vladom RCG realizovan je projekat izgradnje nove školske zgrade područnog odjeljenja JU OŠ «Mrkojevići» u Gorani.Škola je svečano otvorena na dan Opštine Bar novembra 2006.


Fondacija «Bećir Ćubić»

U sklopu naše NVO formirana je fondacija «Bećir Ćubić» za stipendiranje talentovanih studenata iz Mrkojevića. Fondacija nosi ime jednog od najve’ih dobrotvora iz Mrkojevića. Fondacija ima svoj Pravilnik o radu i prve donacije je podjelila prošle 2006. god. tokom trajanja manifestacije «Dani Mrkojevića 2006»


Projekat «Udruženje poljoprivrednika Mrkojevića»

Na inicijativu i u organizaciji naše NVO a u saradnji, USAID i IRD osnovano je «Udruženje poljoprivrednika Mrkojevića». Inicijativa o osnivanju ovog udruženja je potekla na tribini pod nazivom « Potencijali i perspektive razvoja poljoprivrede u Mrkojevićima» održane u organizaciji naše NVO. Udruženje funkcioniše kao poseban pravni subjekt u čijem rukovođenju učestvuju članovi naše NVO i istaknuti poljoprivredni proizvođači iz Mrkojevića.

Projekat otvaranje dječijeg vrtića u Pečuricama

Na inicijativu naše NVO a u saradnji sa JU OŠ «Mrkojevići» , USAID i IRD otvoreno je područno odjeljenje dječijeg vrtića «Vukosava Ivanović-Mašanović» u Pečuricama.Vrtić je počeo sa radom septembra 2004.god. Vrtić pohađa u kombinovanom odjeljenju u prosjeku oko 30 mališana iz ovog kraja.

Škola kompjutera

Škola komplutera koja je realizovana u saradnji sa JU OŠ «Mrkojevići» u trajanju od 3 mjeseca osposobila je oko 100 stanovnika Mrkojevića elementarnoj informatičkoj pismenosti. Škola je organizovana sopstvenim kadrovima.

Izrada web site www.mrkojevici.org


Ovim modernim prozorom u svijet prezentiran je naš kraj, naša kulturna i tradicijska baština, prirodni i privredni potencijali. Ovim web site-om je omogućena efikasna komunikacija sa našim iseljenicima širom svijeta, što je i jedan od glavnih ciljeva djelovanja NVO «Mrkojevići»